Neem een bokaal, glas of potje en noteer er de naam van het tomatenras op.
Snij de goed rijpe en gezonde tomaat middendoor en haal er de zaden uit
Doe de zaadjes in het potje.
Vervolgens doe je er ongeveer 1 of 2 koffielepels kraantjeswater bij.
Dan de inhoud loskloppen zodat de zaden los zijn van het eventuele vruchtvlees.
Tomatenzaden laten gisten of schimmelen geeft een betere kieming!
Zet het potje op een warme plaats (huiskamer temperatuur)
Na een week zie je wat schimmel bovenop de tomatenvloeistof staan.
Spoel de zaden proper met koud water (gebruik een zeef) zodat na enkele minuten enkel de proper gespoelde tomatenzaden overblijven.
Giet de zaden uit op een schaaltje (isomoschaaltje, onderbordje of karton).
Zorg ervoor de naam van het tomatenras bij de zaadjes te houden!
Tomatenzaden laten drogen:
Laat de tomatenzaden op het schaaltje op een luchtige (droge) plaats drogen. (5-8 dagen).
Na 1 of 2 dagen ga je eens kijken en zie je dat de tomatenzaden als een prop aan elkaar plakken. Met je vingers kan je die droge prop zaden uiteen wrijven zodat de zaden los komen te liggen op het schaaltje en beter kunnen drogen.
Droge tomatenzaden verpakken, etiketteren en droog bewaren:
Daarna een papieren zakje nemen (of maken), etiketteren (naam en datum noteren) en de droge tomaat zaden erin doen.
Bewaar de zaden op een droge plaats.
Tomaat zaden, droog bewaard kunnen gemakkelijk 4-6 jaar kiemkrachtig blijven en in de diepvries gedurende 10-20 jaar.