Pepers en paprika’s zijn waterminnende groentes, ze worden dus beter in een serre of kas geteeld omdat er dan een microklimaat heerst en ze zich optimaal gaan voelen.
Hoe ga je te werk?
Anders dan dit gebruikelijk is bij tomaten gaan we bij pepers geen gistingsproces toepassen.
Neem een bokaal of glas bij de hand, potlood en papier en natuurlijk de nodige peper of paprika soort. Halveer de vruchten en haal er de zaden uit. Dit gaat erg vlot en neemt dus niet veel tijd in beslag.
Let wel!: gebruik handbescherming bij hete pepersoorten om branderige ogen en vingers te vermijden.
Hierna kan je de zaden laten drogen op een doekje en zodra ze droog zijn gaan verpakken.
In de zomer kun je paprika/peper zaadjes uit goed gerijpte (rode) vruchten halen.
Je kunt dus ook zaden oogsten wanneer je eens een leuk, lekker of bijzonder ras op vakantie of een markt hebt gekocht.
Oogst de paprika of peper
Snijd open en haal de zaden eruit (de paprika of peper kun je daarna gewoon opeten)
Laat de zaden op een schoteltje nog een aantal dagen drogen.
Bewaar op een droge (donkere) plek
Opgepast:
gebruik handbescherming bij hete pepersoorten om branderige ogen en vingers te vermijden.
Oogst liever geen zaden van F1- hybride rassen omdat die kans geven op bijvoorbeeld een kleinere opbrengst of andere smaak, etc..