Home » Zaden testen op kiemkracht

Zaden testen op kiemkracht

Heb je nog oude zakjes met groentezaad?
Op de zakjes van groentezaden staat meestal wel een houdbaarheidsdatum. Toch betekent dit niet noodzakelijk dat de zaden niet meer kiemen na die datum.
Er bestaat ook niet zoiets als één ouderdom voor alle groentezaden.Met een makkelijke test ontdek je of het nog de moeite loont om ze te zaaien.

Kiemtest
Met een eenvoudige kiemtest kun je te makkelijk te weten komen of de zaden die je nog liggen hebt voldoende kiemkrachtig zijn.
Zo pak je het aan:
– Neem een plastic doosje, glazen schaaltje of een oud bord.
– Leg er een paar laagjes keukenpapier in.
– Besprenkel het keukenpapier met water zodat deze goed vochtig is.
– Zaai van elke groente die je wenst te testen een kort rijtje.
– Zorg er voor dat het keukenpapier vochtig blijft.
Je hoeft het natuurlijk niet elke dag water bij te geven, want dan kunnen de zaden rotten.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuin gewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.

Speciale wensen
Van de soorten die niet kiemen kun je opzoeken of ze nog speciale wensen hebben. Er zijn zaden die een kiemrust hebben, en pas een aantal maanden na oogst kunnen kiemen. En er zijn er die – vochtig en wel – eerst warm, dan winters koud, en dan weer een warm willen liggen. Daarvoor kijk ik meestal op de site van Vreeken Zaden. Als er een bijzondere behandeling nodig is, staat dat daar bij de soort beschreven.



Gemiddelde houdbaarheid van zaden
Hier vind je een overzicht van de gemiddelde houdbaarheid van een aantal groenten:
2 jaar: Pastinaak, prei, uien
3 jaar : Radijzen, sla, wortelen
4 jaar : Bonen, spinazie, erwten
5 jaar : Augurk, courgette, komkommer, pompoen, rode bieten
Blijven heel lang goed
Tomaten: het zaad kan minstens 7 jaar bewaren

Uiteraard betekent dit niet dat er niets van het zaad zal opkomen na die periode, alleen gaan er veel meer zaden niet dan wel opkomen.
Veel van de houdbaarheidsperiode hangt natuurlijk af van hoe je de zaden bewaart: doe je dit in gesloten zakjes op een koele, droge en donkere plaats dan zijn ze lang houdbaar.