Home » Zaad van tomaten oogsten

Zaad van tomaten oogsten

Het is wel best altijd de eerste rijpe tomaten te gebruiken, omdat je dan ook selecteert op vroegheid

  • Neem een bokaal, glas of potje en noteer er de naam van het tomatenras op.
  • Snij de goed rijpe en gezonde tomaat middendoor ofwel in schijfjes en haal er de meeste zaden uit
  • Doe de zaadjes in het potje. Het is geen probleem als er wat vruchtensap mee komt.
  • Vervolgens doe je er ongeveer 1 of 2 koffielepels kraantjes water bij.
  • Dan de inhoud loskloppen zodat de tomatenzaden los zijn van het eventuele vruchtvlees.

 

Tomatenzaden laten gisten of schimmelen geeft een betere kieming!

  • Zet het potje op een warme plaats (huiskamer temperatuur)
  • Na een week zie je wat schimmel bovenop de tomatenvloeistof staan.
  • Spoel de zaden proper met koud water (gebruik een zeef) zodat na enkele minuten enkel de proper gespoelde tomatenzaden overblijven.
  • Giet die tomatenzaden uit op een schaaltje (isomoschaaltje, onderbordje of karton).
  • Zorg ervoor de naam van het tomatenras bij de zaadjes te houden!

 

 

Tomatenzaden laten drogen<

  • Laat de tomatenzaden op het schaaltje op een luchtige (droge) plaats drogen. (5-8 dagen).
  • Na 1 of 2 dagen ga je eens kijken en zie je dat de tomatenzaden als een prop aan elkaar plakken. Met je vingers kan je die droge prop zaden uiteen wrijven zodat de zaden los komen te liggen op het schaaltje en beter kunnen drogen.

 

 

Droge tomatenzaden verpakken, etiketteren en droog bewaren:

  • Daarna een papieren zakje nemen (of maken), etiketteren (naam en datum noteren) en de droge tomatenzaden erin doen.
  • Bewaar die tomatenzaden op een droge plaats.
  • Breng het teveel van de zaden naar de zadenbib!

 

Goed droge tomatenzaden, droog bewaard kunnen gemakkelijk 4-6 jaar kiemkrachtig blijven.
Sommige mensen bewaren de droge tomatenzaden in de diepvries gedurende 10-20 jaar met een goed resultaat.

Overzicht van de diverse tomatensoorten en hun kenmerken: klik hier

Enkele webpagina’s met nog meer info: