Home » Zaad van pompoenen, courgettes en komkommers

Zaad van pompoenen, courgettes en komkommers

Deze planten kruisen met andere planten uit de komkommerfamilie. Om raszuiver zaad te kweken moet u de vrouwelijke bloemen afschermen met bijvoorbeeld gaas. Als de bloem open gaat, neemt u het gaas even weg en bestuift deze met het stuifmeel van een mannelijke bloem van dezelfde soort. Hierna schermt u de vrouwelijke bloem terug af tot ze verwelkt is. Bestuif een aantal vrouwelijke bloemen van dezelfde plant en haal de andere vruchten weg.

Het makkelijkst zijn de zaden uit pompoenen. Je oogst de pompoen als die helemaal rijp is (het steeltje van de pompoen wordt dan hard en droog).

Binnen in de pompoen zitten veel grote zaden die al helemaal klaar zijn voor het volgende jaar. Het enige wat je hoeft te doen is ze uit de pompoen scheppen, ze goed afspoelen (tot ze niet meer plakkerig aanvoelen) en vervolgens op een theedoek of stuk keukenpapier goed laten drogen.

Courgettes en komkommers oogst je meestal als ze nog niet helemaal rijp zijn want dan zijn ze veel lekkerder. Om de zaden te winnen zal je dus een paar exemplaren moeten laten hangen en mega-groot laten worden. Doe dat aan het eind van het seizoen want de planten stoppen dan met het maken van nieuwe vruchten.

(Bron: www.makkelijkemoestuin.nl)

Nog enkele links:

Pompoenpitten drogen